Bøsse malerier forårsager dødstrusler i Pakistan

pakistan-homosexual-art

Billed: sheikyermami.com

Malerier med en muslimsk præst i selskab med afklædte unge mænd og med klare homoseksuelle signaler har medført dødstrusler fra islamistiske ekstremister, lukning af magasinet der offentliggjorde billederne og fyringer på Pakistans førende kunstskole National College of Arts i den østpakistanske by Lahore. Det var skolens magasin ”Sohbat”, der offentliggjorde malerierne af kunsteneren Muhammad Ali.

Et af billederne, kaldt ”Call for Prayer”, viser en muslimsk præst, der håndterer sin bedekrans mens hans stirrer på en dreng, der med nøgen overkrop og hænderne foldet bag hovedet, læner sig forførende tilbage. Et andet billed forestiller sammen præst, der holder en bog af den Brasilianske forfatter Paulo Coelho i den ene hånd og med den anden hånd tænder en cigaret for en ung dreng, imens en nøgen ung dreng sidder ved præstens fødder. Baggrunden i maleriet er en muslimsk helligdom med inskriptioner fra koranen.

Det førstnævnte billed har fået en lokal advokat Mumtaz Mangat til at anmode det pakistanske retssystem om at rejse blasfemi anklager mod skolen. Han mener, at billedet giver indtryk af, at præsten ”har haft sjov” med drengen, inden han gik i gang med bedekransens 99 perler, der referer til Allahs 99 navne.

”Maleriernes blanding af motiver (religion og homoseksualitet) er en bevist og voldsom vanhelligelse af den udbredte homofobiske tro i Pakistan,” skrev kunstkritiker Aasim Akhtar i magasinet i forbindelse med offentliggørelsen af billederne.

”Ali omdefinerer det guddommelige gennem en kritik af autoriteter og gejstlig hykleri,” skrev Akhtar, der også er nævnt som en potentiel anklaget i Mumtaz Mangat anmodning til retten om at der rejses blasfemi anklager mod de involverede i offentliggørelsen af malerierne.

En anklage om blasfemi er en alvorlig sag i Pakistan, hvor straframmen giver mulighed for livsvarig fængsel eller endog dødsdom. To prominente pakistanske politikere blev dræbt sidste år af ekstremister, da de forsøgte at ændre den fundamentalistiske blasfemi lovgivning, der ofte bruges mod religiøse mindretal, da selve det at ikke tro på ”den rette tro” anses som blasfemisk.

National College of Arts har tidligere påkaldt sig opmærksomhed, som en progressiv skole i et land, der er under hårdt pres fra muslimske fundamentalister. I 2008 lancerede skolen projektet ”Conserving Democracy through Culture and Education” i samarbejde med den tyske Henrich Böll stiftelse. Projektet var et åbenlys angreb på ny-konservatisme og voldelige religiøse fanatikeres stigende indflydelse i det pakistanske samfund.

En anden af skolens elever Amra Khan vakte opmærksomhed tidligere i 2012 med en udstilling af blandt andet muslimske slør med usædvanlige motiver.

the-noose-670 385880-NaqabPHOTOCOURTESYCA

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.

, , , , ,

No comments yet.

Skriv et svar